Kilka migawek z Kiermaszu Adwentowego na rynku w Bratysławie nad Dunajem. Nasi bracia i siostry Słowacy też przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia. Jest dziś zimno i dlatego też więcej niż połowa stoisk to gotowe lub smażone potrawy regionalne. Do tego „varené winko”, czyli czerwone grzane wino i świąteczny „punč”, czyli gorący poncz. Do wyboru i koloru, zwłaszcza różnego rodzaju potraw mięsnych i słodyczy.
Jednak dzisiaj piątek, to na obiad wybrałem „placka + syr + smetana”, czyli placek ziemniaczany, posypywany serem owczym i polany śmietana.
Na kolację, już wieczorem w restauracji regionalnej, „cesnaková polievka”, czyli zupa czosnkowa w chlebie, też posypywana serem. Do tego „”pohár čierneho piva”. Tego już nie trzeba tłumaczyć. Kuchnia nie wyszukana, ale bardzo smaczna.
A co jeszcze było, to sami zobaczcie na foto.
Kilka migawek z Kiermaszu Adwentowego na rynku w Bratysławie nad Dunajem. Nasi bracia i siostry Słowacy też przygotowują…
Opublikowany przez Tadeusz Isakowicz-Zaleski Piątek, 30 listopada 2018